minikbahçıvanımbenim

minikbahçıvanımbenim
minikbahçıvanımbenim

27 Kasım 2016 Pazar

TÜYAP KİTAP FUARI

Merhaba,
Ana konusu 'Felsefe ve İnsan 'olan ve 35.yılına erişen Tüyap Kitap Fuarı'na son gününde de olsa (20/11/2016)yetişmek ve fotoğraf ve resim sergileri, atölye çalışmaları ve kitaplar arasında dolaşmak çok güzeldi. 26.Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı da Kitap Fuarı ile aynı anda gezilebiliyor. Bu yılın onur konuğu ülke Almanya.





Büyük sayılarda okurlara ulaşan Avrupa'nın en büyük fuarı olan Tüyap'a giriş yaptıktan sonra önce sanatsal faaliyetlerden başladık sonrasında kitap bölümüne geçtik. Fuara giriş ücreti 5 TL. Emekli,öğretmen ve engellilere ise ücretsiz. İşin içinde hem öğretmenlik hem de Kuzey olunca cennete düşmüş gibi oldum. Özellikle çocuk kitapları standlarından ayrılamadım, zamanımın çoğu da bir yabancı dil öğretmeni olmam nedeniyle Cambridge, Pearson ve Oxford Publishing gibi yabancı yayınların standları önünde geçti. Aralarında yurt dışından gelen yazarların da bulunduğu imza günü oldukça kalabalıktı. Aslında gözlem yapma fırsatını da buldum, kimler gelmiş, gelenler nelere yoğunlaşıyorlar. Gerçek sanat ve kitap aşkına orada olan pek çok aile gördüm ve mutlu oldum, bunun yanısıra Tüyap'tayım demek için heykellerin veya tabloların önünde selfie çekip sosyal medyada paylaşma telaşında olanlar da yok değildi.





Bir internet sayfasında 'uzun uzun bakılması gereken yapıtların sahibi' olarak nitelendirilen Doğu Çankaya'nın ressam ve doktor olduğunu öğrendim.

İsmet Doğan ve 'Where am I'-'Neredeyim'




Fuam Fotoğraf  Uygulama ve Araştırma Merkezi; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde Fotoğraf Bölümü'nün öğretim üyeleri tarafından 2014 yılında kurulmuş. Yayınlar yaparak ülkemizde fotoğraf ortamının gelişmesine katkıda bulunmak Fuam'ın kuruluş amaçları arasında. Aşağıda linki bulunan Fuam; 28-30 Nisan 2017 tarihinde İstanbul Fotoğraf Kitabı Festivali'nde buluşmaya davet ediyor.
http://fuamproject.com/tr/








Seramik sanatına gönül vermiş Ayten Akbayram'ın seramik çalışmalarından örnekler.

Ülkemizde ve yurt dışında eserleri ödül kazanmış, pek çok kişisel ve karma sergiye katılmış bir ressam Teoman Südor.





Kitap fuarında çok güzel bir Atatürk köşesi hazırlanmış. Aslında köşe demek haksızlık olur, uzun bir koridor boyunca açıklamalı fotoğrafları ile Atamızın yaşamı sergilenmiş. 









Mustafa Kemal Atatürk fotoğraf sergisi tam bir zaman tüneli, hazırlayıp bize sunanlara kendi adıma teşekkür ediyorum ve Ata'mızı saygı ve minnetle bir kez daha anıyorum. Çok fazla yoğunluk olmasa da sergiyi dolaşanlar vardı. Fuarın son günü olması nedeniyle imza günlerinin de sonuncusuydu. O gün orada olan yazarları da görme ve kitaplarını alma fırsatımız oldu. Belki o kadar çok kitabı inceleyemedim ama genele bakınca 'kitap' görmek çok güzel. 


Çoğu yayınevi %50'ye varan indirim yapmış. Kuzey için aldığım hareketli kitap olarak geçen kalın karton kapak ve sayfalı kitaplar 5 TL.idi.

Okuduğumuz her kitapta yüz analizi yaparak sorular soran Kuzey'den aşağıdaki fotoğrafta dinozorun neden sinirli olduğu sorusu geldi. Birlikte okuduğumuz kitaplardaki yüzlerin hep gülmesi gibi bir arzusu olan Kuzey en küçük bir yüz ifade değişikliğini hemen sorguluyor,'neden?'.Başka bir yazımda; çocukların sorgulayan ve cevap arayan bireyler olmaları gerektiğini yazmıştım. Bireyi araştırmaya yönelten bir unsur çünkü, önemli. 

Bu yıl çocuklar için atölyelerin yanısıra onlara yönelik yaklaşık 50 kültür etkinliği de düzenlenmiş. Son gün de tek ya da gruplar halinde çocukları etkinliklerde görmek mümkündü. Çoğu çocuğu büyük bir mutlulukla bez şeritlere rengarenk resimler yaparken gördüm. İçinde çocuk olan her şey, her yer güzel. 

Seneye yeniden ve bu kez Kuzey'le Tüyap Kitap Fuarı'nı ziyaret etmek dileğiyle.. 

Sevgiler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder