Kuzey büyüyor ve her sayfasında çok resimli ve az yazılı olan kitaplar artık yerini yine bol resimli ama yazı bölümü uzun kitaplara bıraktı. Artık okuma saatlerimiz daha verimli geçiyor çünkü okuduğum kitaplardaki konular hakkında mantıklı sorular soruyor ve açıklamalar istiyor.
Bebeklik döneminden itibaren kitapları tanıyan Kuzey iyi bir kitap kurdu olma yolunda. İlk 3 yılda resimler ve görsel kartlarla başlamak onun gelişiminde çok büyük rol oynadı. Şimdilerde kurduğu cümleler gerçekten ilginç. Yuva, arkadaşlar ve sevdiği birkaç çocuk dizisinin de ek katkılarıyla bugünkü kelime dağarcığını ve en önemlisi yorumlarını geliştirdi. 'Dünya neden yuvarlaktır? Kışın hangi ağaçlar yapraklarını dökerler?' gibi onlarca mantıklı soru. Tekrar tekrar okusam da hiç bıkmadığı kitapları var, örneğin Pinokyo. Tekrar etmenin de olumlu etkisine güveniyorum çünkü bir yabancı dil öğretmeni olarak biliyorum ki tekrar ettiğimiz sürece kalıcı öğrenme gerçekleşiyor. Artık öğrendiği masalları bana anlatmasını seviyorum. Öğrendi ve anlatıyor hem de benim ona okuduğum gibi farklı ses tonları ve mimiklerle.
Uykudan önce masallar kitabını Kuzey çok sevdi çünkü içinde hayvanlar dünyası ile ilgili masallar var.
La Fontaine'den fabl örnekleri. Her masalda hayvanlar konuşuyor ve en önemlisi de her masalın sonunda çıkarılan bir ders var.
Aşağıdaki kalın karton sayfalı kitap (board book) bebekliğinden kalma ama ilgisini çekiyor, bu kitaba aşina olduğu için keyifle dinliyor. Bir de bebekliğinden beri öğrenmesini istediğim bir nokta vardı; kitabın sayfalarını özenle çevirmesi gerektiği. Bu nedenle bebekliğinden beri sayfaları hep Kuzey çevirdi.
Babanın banyoyu kurulama resminin de olması ilginç, aile içi işbirliğini bebeklikten çocuğa göz aşinalığı ile aşılayan yabancı kaynaklı bir kitap. Ülkemiz kitaplarında henüz rastlamadım ama vardır belki de.(öyle umalım)
2-5 yaş grubuna ait 'Hareketli makineler've 'Minik fare, Küçük hav hav' kitapları da kalın sayfalı kitaplar,
En sık sorduğu soru da ''dinazorlar nereye gitti?''
Çağ bilgisayar çağı, teknoloji her yerde. Teknolojiyi ilerde nasılsa kullanacak, büyürken bizi belki de bu yönde zorlayacak, onun için kitap okuma alışkanlığını yerleştirmenin tam zamanı yani ne kadar erken o kadar iyi sloganı geçerli.
Güzel bir ikili; kitap ve çocuk...
Sevgiler:)