minikbahçıvanımbenim

minikbahçıvanımbenim
minikbahçıvanımbenim

10 Aralık 2015 Perşembe

SENSORY BOARD / DUYUSAL PANO(A cheap and easy project you can do at home)

Merhaba,

Hastalık süresince Kuzey'i evde oyalamak için yaptığım çalışmalardan birkaç örneği paylaşmak istiyorum;Pinterest ve daha pek çok kaynaktan edindiğim bilgilerle bir''duyusal pano''yapmak şart oldu.Tabii duyusal pano yazınca değil de Sensory Board olarak arayınca internette seçenek neredeyse sonsuz.
Sürekli oynadığı oyuncaklarından kısa bir süre sonra sıkılıyor,onun için bir müddet oynadığı oyuncaklarını kaldırıp başka oyuncaklarını devreye sokuyoruz,bu arada öncekileri unuttuğu için de yeni alınmış gibi oluyor,ne kadar devam ederiz bilmem ama işe yarıyor.Bu pano klasik oyuncakların dışına çıkıp daha önce hiç görmediği materyallerle tanışmasını sağladı. Farklı yapıda malzemelere dokunması,çıkardıkları sesleri merakla dinlemesi Kuzey'in duyusal olarak gelişmesine çok yardımcı oldu ve ben de onda gözle görülür bir merak,her birini ayrı ayrı incelemesi ve dokunması sonucunda kaydettiği öğrenme aşamasını gözlemledim. 
Pinterest hem bebekler hem de her yaş çocuğu için uygulanabilecek ilginç fikirlerle dolu.Öncelikle;bu tür çalışma örneklerini genelde hep tahta zeminler üzerinde gördüm,ben ebebek firmasına internetten verdiğimiz siparişin kartonunu kullandım. Üzerini de ahşap desenli yapışkan kağıtla kapladıktan sonra gerisi kolay oldu.
Temel amaç çocuğa zarar vermeyecek malzemeler kullanmak;yumuşak dokulu,keskin ve sivri kenarları olmayan kullanılmış,kullanılmamış alet çantamızda, çekmecelerimizde işe yarayan ne varsa duyusal pano üzerine takılabilir. Butonlar,kilit,cırt,sticker,ayakkabı bağcıkları,parlayan yapışkanlar,zincir,renkli fermuarlar,kağıt/plastik bardaklar,kumaş,yün,kadife farklı dokularda kumaş parçaları.Yaratıcılık tamamen kişiye ve eldeki malzemelere kalmış .
Evde bulunan bir ayna,musluk borusu,hesap makinesi abaküs,yapışkan cırtlı bigudiler,daha pek çok obje ve genelde Sirkeci Perşembe Pazarı'ndan aldığım tüp vanası,kilit,plastik boru ve Kuzey'in döndürürken çok keyif aldığı bavul tekerleği,dönerli musluk başı vb..Hepsini kartona tutturmak için plastik kilitlerle kartonun arkasından tek tek bağladım ve sıkıştırdım.
Plastik lavabo borusundan düşen renkli ponponlar doğruca karton bardağın içine,bu sayede renkleri ve sayıları çalıştık.İstenirse birkaç katlı da yapılabilir.
Karton bardakların altları kesilerek birbirinin içinden ponponların düşmesi sağlanır.Ayrıca bardakların içinden su akıtılabilir.


ve son hali;
Kuzey''aaaa''nidalarıyla duyusal panonun önüne geçti ve herşeyi tek tek dokunarak inceledi,kilitleri açtı,anahtarları çevirdi,plastik borudan ponponları bardağa düşürdü,valiz tekerleklerini defalarca çevirdi, çoraplarını cırtlı bigudilere yapıştırdı,minik alarmı çaldı ve sonunda gece önünden güçlükle kaldırarak odasına götürdük.Başucuna koyduk,sabah oynamaya kaldığı yerden devam.Böylece her zaman oynadığı oyuncaklarının dışında bu pano ile hem eğlendi hem öğrendi.
Erken çocukluk döneminde Kuzey'in gelişimine çok yararlı olduğuna inandığım duyusal oyunlar sadece bu pano ile sınırlı değil,bu konuda mutfak ve banyodan malzeme anlamında yararlanmak mümkün;
Kum,un,pamuk,mercimek,pirinç,hamur,su,köpük,duş jeli ve daha pek çok malzeme duyusal oyun şekline dönüştürülebilir. 
Aşağıda pinterestten esinlendiğim birkaç örnek;


Yaratıcılık çok güzel.Evde yapılabilecek oyuncaklar için o kadar çok fikir var ki;içine pirinç,nohut ya da mercimek koyduğumuz iki küçük su şişesi ile tempo tutmayı çok seviyor.Yani yaptığımız bu kolay marakas onun ritim duygusunu da geliştiriyor,yeni sesleri keşfediyor.Aşağıdaki keçeden yapılma şekiller de çok hoşuma gitti,yine pinterestten.
                       quiet book:

     Düğmelerle şekil çıkarma panosu,fikir çok güzel(button board activity)
Ev yapımı oyuncak-home made toys for kids/toddlers olarak aranırsa yüzlerce fikir,yazı ve görsel çıkıyor karşımıza.Oyuncaklarımızın bir kısmını da olsa kendimiz yaparsak hem el emeğimiz,hem bütçemize katkı hem de bizim için daha değerli olur.
Yaratıcılıkta sınır yok ne de olsa..

Sevgiler:)