Arada bir de pasta,yemek tarifi;tabii ki içinde Kuzey'in tadı var,mutlaka hamurun bir parçasına eli değiyor.Özellikle yanıma alıyorum,öğrensin çünkü mutfağı öğrenmek çok önemli.Bugün hepsinin yapımı çok kolay ve bir o kadar da lezzetli 3 tuzlu tarif yazmak istiyorum.Üçünün de ununa veya hamuruna Kuzey'in eli değdi ya çok lezzetli oldular.
Kıymalı Pide
6 su bardağı un
1 yumurta
1.5 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı+1/5 su bardağı ılık süt
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yapılışı:
Derin bir kapta önce kuru malzemeler-un,maya,toz şeker,tuz karıştırılacak ve ortası havuz gibi açılarak ılık süt,yoğurt,zeytinyağı,yumurta eklenecek.Ortadaki malzemeyi parmak uçlarıyla karıştırarak kenarlardan içe doğru yoğurup yumuşak bir hamur elde edilecek.
Üzeri streç ile kapatılarak ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat bekletilecek.Hamur iki katına çıkıyor.
Peynir,kavrulmuş kıyma veya kuşbaşı etli olarak hazırlanan iç malzemesini koyup,yağlı kağıt serili tepsiye esneterek sıralanacak ve üzerine yumurta sarısı sürülecek.180' ayarlı ,önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıp altı da pişene kadar kalacak.Her fırın birbirinden farklı olduğundan kesin pişme süresi vermiyorum.Gerçekten çok güzel bir pide tarifi,yapıp fotoğrafını paylaşırsanız sevinirim.
5 çayı keyfimiz;
Sakin Kuzey giderek hareketlendi.3 yaşını doldurmasına az kaldı.Anne ve babası çok yoğun olduklarından Eminönü turlarım çoktan başladı.3 yaş kurabiyeleri,araba,hayvan figürleri ve uçak kurabiyeler için kalıplar ve daha alınacak birçok malzeme var.Nerede ne satılır,kaç liradır,cupcake kalıbı,şeker hamuru,mumu,balonu,fotoğraf çerçevesi gibi detaylı bir liste var aklımda.Yenilebilir olsa da zararlı gıda boyalarından uzak kalmak için şeker hamurunu geçen yıl evde marsmallow şekerinden yapmıştım,ama bu yıl yoğunluktan dolayı hazır alıyorum,evde yapılan çok güzel olmuştu,internette pek çok tarif var,bir de benim tarifimi yazarım bir ara.
Bu arada bugün yaptığım mahlepli çörek tarifi aşağıda ve yine Kuzey'in eli değdi.Fırından çıkar çıkmaz sıcacık yenebilecek nefis bir tat..
Mahlepli simit
Malzemeler;
4 su bardağı un
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 paket yaş maya
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı mahlep
Su ve tuz
Yapılışı:
Derin bir kapta önce un,toz şeker ve tuz karıştırılacak ve ortası havuz gibi açılıp yaş maya elle ezilerek ufalanacak.Ortasına zeytinyağı,ılık süt,yumurta,oda sıcaklığında tereyağ ve biraz ılık su ilave edilerek sıvılar birbirine karıştırılacak ve kenarlarından un alarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilecek.Yaklaşık olarak yarım saat ılık bir yerde mayalanacak.Hamur ince uzun fitiller halinde saç örgüsü ya da ikili örgü yapılarak burulup yuvarlanacak.Yağlı kağıt serilmiş tepside üzerine yumurta akı ve susam/çörek otu serpilerek tepsi mayası için 15 dakika daha bekletilecek ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20-25 dakika pişirilecek.Her fırının ısısı farklıdır,bazı fırınlar daha çabuk pişirir onun için sürekli kontrol etmek gerekir.
Kuzey ile birlikte yaptığımız 3.tarif de aşağıda;bu sefer eli sadece ununa değdi,nedense hamura düşkünken bugün un ile oynamayı tercih etti,önceden temkinli olduğum için kocaman eski bir örtü beni böyle durumlardan kurtarıyor.
Peynirli simit
Bizim evin bir pastane performansında çalışması eskilere,80'li yıllara dayanır.Oldukça kalabalık bir aile ve 2 oğlum için mutfaktan çık(a)mayan ben yemek defterime zaman içinde şimdi sayısını bile unuttuğum tarifler ekledim.Yıllar geçtikçe tarifler tariflere eklendi ve bugünkü pasta,meze,ana yemek,tatlı kategorilerinden oluşan dağarcığım epeyce genişledi.
Akıl defterim mutfağımın baş köşesinde durur.
Şimdi akla şöyle bir soru gelebilir''tarifler ezberinde yok mu,deftere ne gerek var?''Tabii ki gerek var,televizyondan ya da internetten sürekli eklediğim yeni tarifler zamanla çok eski tariflerin yerini aldı çünkü artık herşey daha''sağlık''ağırlıklı oldu,yıllar geçtikçe herşey çok şey değişti,gıdalar kalitesizleştikçe biz de zararlı katkı maddelerinden kaçınmanın yollarını arar olduk.Diyetisyenler hergün televizyonda ya da sağlıklı yemekler köşeleri ile pek çok gazete ve dergi..''Köy'' adını kullanarak satılan yumurta,tavuk,sebze ve meyveye güvenmek zorlaştı.Şile ve Ağva tarafına yakın olduğumuz için hafta sonları Polonezköy civarında yol üstünde kurulan tezgahlardan alma şansımız var. Kuzey'e genelde organik gıdalar yedirmeye çalışıyoruz,sağlık sektöründe çalışan annesi yani sevgili gelinim bu konuda oldukça hassas.
İmkanlarımız çerçevesinde yumurtasını,sütünü,etini ve sebzesini organik alıyoruz.Başka bir bölümde de neler aldığımızı,en azından aylardır denenmiş oldukları için paylaşırım.
Şimdi yukarıdaki tarifi vermek istiyorum,sık yaptığım ve bozulma riski olmayan bir lezzet;
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı zeytinyağ+ayçiçek yağı(büyük bardakla)karışımı
1 çay bardağı süt
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1.5-2 yemek kaşığı elma sirkesi
4.5 su bardağı un
Yapılışı:
*1 su bardağı suyun içinde 1 paket yaş mayayı ezerek 5 dakika bekletin.
*Undan 1 su bardağını ayırın,kalanına;maya,süt ve zeytinyağı+ayçiçek yağı karışımını ekleyerek yoğurmaya başlayın,bir yandan da tuz,şeker,sirke ve kalan 1 bardak un eklenecek.
*Eğer un az gelirse hamuru toplayacak kadar biraz daha un ekleyebilirsiniz.
*Yaklaşık olarak yarım saat ılık bir yerde mayalansın.(ben fırını düşük ısıda çalıştırıyorum,fırında mayalanıyor)
*Hacmi iki katına çıkınca bezeler halinde ayırılacak ve her bir beze yuvarlak açılacak,ortasına 1-2 parça kaşar peyniri ya da bol maydanoz ve dereotu ile beyaz peynir karışımı konulur ve kapatılır.
*Önce düz bir tabağa konulan pekmezli suya batırılacak sonra da bol susama bulanacak.
*Tepsi mayası için 10 dakika daha beklettikten sonra üzeri bıçakla verev verev çizilecek.
*Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika pişirilecek.(Fırın zaten ılıktı),sık kontrol etmek gerekiyor,altı pekmezden dolayı hemen yanabilir.
Pek çok sitede tarifi var,tereyağ ile,kuru maya kullanarak da yapılıyor.
Bir televizyon programında sunucunun da dediği gibi mutfaklarımızdan yemek kokuları hiç eksilmesin..
Sevgiler:)