minikbahçıvanımbenim

minikbahçıvanımbenim
minikbahçıvanımbenim

30 Ağustos 2015 Pazar

GÜRE TATİLİ

Merhaba,
Edremit Körfezi'nde bulunan Güre Edremit'e yaklaşık 10-12 km.mesafede. İstanbul Güre arası araba ile 485 km. Sırasıyla İstanbul, Bursa, Balıkesir, Edremit ve Akçay üzerinden Güre'ye ulaşım mümkün. Uçakla gidilirse de Edremit Havaalanı'dan önce Altınoluk veya Akçay'a oradan da Güre'ye ulaşılıyor. 

Oksijen oranının yüksekliği nedeniyle Alp Dağları ilk sırada,ikinci sırada da Kaz Dağları geliyor. Ege'nin yaşam kaynağı olan Kaz Dağları; yaban hayatı, endemik bitkileri, tarihi ve kültürel değerleri ile de önem taşıyor. 1993 yılında Milli Park ilan edilen Kaz Dağları eteklerinde ve deniz kenarında yer alan bu küçük yerleşim yeri Güre'yi biz çok beğendik. Bizim gibi beğenenler de olmalı ki kalabalıktı. Havası, suyu, denizi, yeşili ve kaplıca merkezi olma özelliği ile gerçekten doğal ve yaz kış yaşanabilir bir yer. Eski çağlardan beri kaplıcaları ile meşhur olduğunu öğrendik. İstanbul'un karmaşasından sonra böylesine güzel ve havadar bir yerde olmak insana ilaç gibi geliyor. Kuzey henüz küçük olduğu için her tatil öncesi biraz endişeleniriz ama gidip de rahat edince tüm endişeler unutulur. Ama bu kez ne yer ne içer düşüncemiz olmayacağı için baştan rahattık çünkü bu yıl ailenin tatil planlayıcısı ve Kuzey'in annesi yani sevgili gelinim Güre'de deniz kenarında bir sitede ev kiraladı. İzmir, Edremit ya da çevre il ve ilçelerden gelen ailelerin yazlık evlerinin olduğu ve adını Kaz Dağları'nın mitolojik adından alan sakin ve temiz bir tatil sitesi. Kaldığımız ev dubleks, kalınan tarihler arasında devre mülk gibi temizlik yapılıyor ve siz gidince anahtar teslim ediliyor. En yakın market biraz uzak ama yürüme mesafesinde, araba ile gitmek anlamsız geldiği için zeytin ağaçlarının ve başka sitelerin arasından yürümek daha güzel. Vasat bir market ama temel gereksinimler var, günlük taze yumurta bulmak mümkün. Sitede sadece yazın ya da daimi yaşayanların yanısıra çoğu ev de kiralık. Araba ile ulaşımı kolay olan büyük bir alışveriş merkezi ise İzmir Çanakkale yolu üzerinde. 
  
Güre merkezde sahil çay bahçeleri, lokantalar sıra sıra dizili. Deniz kenarında bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Lokali'nde kahvaltı imkanı var. Personel güler yüzlü ve servis temiz. Hediyelik eşya satan dükkanlar da aralarda. Balık her daim taze olduğundan balık lokantalarında güvenle yenebilir. Taze balık çok uygun fiyatlarla mevcut, özellikle sabah erken saatlerde almak gerekiyor. 

Kaldığımız ev denize ve oldukça büyük olan yüzme havuzuna yaklaşık 50-60 m. uzaklıkta olunca yaz günlerinin tadını doyasıya çıkarmak ve kışa hazırlıklı olarak bol güneş almak için elimizden geleni yaptık. Anneanne, babaanne, iki dede ve anne babayla beraber Kuzey'in ilk kalabalık aile tatili oldu bu tatil. En çok da çimlerde top oynamak keyfini yaşadı. Site bahçesindeki sahanın zeminiyle burasının bir olmadığını o da anladı. Çocuklu aileler için böyle müstakil tatiller en güzeli ve rahatı. Tatil köyü deneyimlerimiz de güzeldi ama o zaman Kuzey küçüktü ve bizim kontrolümüzdeydi şimdi ise artık bağımsız ve istediği her şeyi yapabildiği için böyle yerler bize çok uygun.

Kuzey hızla büyüyor ve gelişiyor, geçen yıl tatil amaçlı Antalya'ya gitmiştik. Aradaki 1 yılın farkının çok fazla olduğunu bu yıl anladık, galiba deniz onun için biraz daha anlam kazandığından bu sefer günler boyunca sudan çıkmak istemedi. Suyla oynasın da küçük havuz, büyük havuz ,deniz farketmedi. 

Koştu,oynadı,güzel uyudu ama evde her öğün yediği yemeği yemedi.Tüm aktiviteleri böyle bir arada bolca bulunca galiba yemek arka plana atıldı, biz yemiyor eyvah derken farkettik ki günler geçtikçe gelişiyor ve hareketleri daha da sağlamlaşıyor. Kaz dağlarının havasından suyundan olsa gerek. Gerçekten de böyle güzel esinti ve nemsiz bir hava, pırıl pırıl bir deniz ve meyve sebze yönünden zengin pazarları ile yöre bir harika. Son gün dönerken zeytin ağaçlarının altında kurulu olan pazardan alınanlarla da uzun süre yetecek sebze stoğum oldu, tabii ki döndükten hemen sonra hepsi ayrı ayrı işlenip buzluğa atıldı. 
Güre kaplıcalarını detaylı anlatmadan geçmek haksızlık olur.Şifa niteliğindeki suyu romatizma, sedef, cilt, üst solunum yolu ve guatr hastalıklarına iyi geliyormuş. Termal merkezler arasında 5 yıldızlı oteller var. Güre Saruhan Termal Otel, Güre Termal Resort ve Ramada Resort Kazdağları Termal & Spa benim gördüklerim, duyduklarım. Bir de belediyeye ait günübirlik banyolar var, Afrodit Termal Otel'in girişinde bulunan bilgilendirme panosunda; yapılan tahlillerde suyun içinde sodyum, kalsiyum,potasyum, demir bulunduğu yazılı.
Sarıkız efsanesiyle, termal sularıyla, Hasanboğuldu göletiyle ve daha pek çok çevresel güzellikleriyle Güre ve çevresi mutlaka görülmesi gereken bir bölge olduğundan yolunuzu bir gün Güre'ye düşürün derim.

Sevgiler:)

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder