minikbahçıvanımbenim

minikbahçıvanımbenim
minikbahçıvanımbenim

5 Şubat 2017 Pazar

KUZEY'İN OYUNCAKLARI

Merhaba,
Oyuncak ile ilgili bu yazı değişimi gözlemlemek adına biraz zaman aldı çünkü Kuzey'in oyuncak tercihi o büyüdükçe hızla değişiyor. Yaşına ve gelişim seviyesine uygun parça sayılı legolarla ve küçük karakter oyuncakları ile oynamayı daha çok seviyor ve minik arabalara olan ilgisi de arttı. Oyuncakları ile oyunlar yaratıyor, onları konuşturuyor, bizlere rol dağıtımı yapıyor ve kendi kendine oynama süresi de giderek uzuyor. Kimi zaman itfaiyeci kimi zaman da astronot olabiliyor. Benim minik adamım büyüyor
kısacası. Yaratıcılığını seviyorum.  Oyuncaklarının dışında herşey Kuzey için oyuncak olabiliyor. Eğik tutarak arabalarını yarıştırdığı çay tepsisi, mutfak süzgeci, krem kutuları va daha pek çok eşya. Geçen yıllarda yaptığım mandallara yapıştırılmış ponponlarla o zaman farklı oynuyordu, şimdi her birine isim ve görev vererek farklı oynuyor.
Ya da aşağıdaki örnekte benim önceden yaptığım gibi kağıt/köpük tabakları artık birlikte yapıyoruz.  Kesme-yapıştırma işleri Kuzey'in çok hoşuna gidiyor.
Pahalı ve işlevsel olmayan oyuncakların yerine evde çocuk yaratıcılığını destekleyecek her türlü malzemeyi kullanabiliriz.Birlikte yaptığımız basit bir kağıt rulo dürbünün bazen en sevdiği oyuncağının yerini aldığını görmek güzel. Bu aşırı tüketim giysilerde de aynı. Ama bu yazının konusu oyuncaklar olduğu için onu da başka bir yazıya saklayalım.

Oyuncak trenine kendisinin düşünerek legoları ile yaptığı köprü ve birkaç örnek fotoğraf var.

İçine girip oyun oynadığı oyuncak kutusuna artık sığmıyor, 2 yıl öncesine ait bir fotoğraf. 

Pelüş oyuncakları hala gündemde.



Onları uygun bulduğu bir yere dizmek ve konuşturmak en büyük keyfi.
Pinterestte bu oyuncakların yapım aşamaları ve ''free patterns'' başlığı ile yüzlerce kalıp mevcut. Aşağıdaki bağlantı da bunlardan birisi;

https://tr.pinterest.com/ichristine0265/free-pattern-to-sew-patchwork-toys-and-felt-toys-t/


Genelde içi doldurulmuş çorap ile hayvan yapımı gösterilmiş, ağırlıklı olarak keçe, düğmeden gözler, farklı dokuda kumaşlar, elyaf ve yün kullanılmış.






Uzman yazılarında okuyorum;''4 yaşında hayali oyunlar başlar, çocuk tek başına veya 2-3 kişilik arkadaş gruplarıyla oynar. Hayali kahramanlar gördüğü karakterler ya da günlük hayatta dışarıda karşılaştığı kişiler, durumlar olabilir''. 

Genelde Kuzey'in oyuncakları; kolay taşıyabilmesi, düzen ve oyuncak temizliği açısından ayrı ayrı veya birlikte kutular içinde duruyor ve oynadıktan sonra onları toplaması gerektiğini biliyor. Bazen yorulup bu görevi bize verse de mutlaka kendisini de işin içine dahil ederek birlikte topluyoruz. 
Birlikte oynarken ben de  keyif alıyorum . Kuzey de lego oyuncakları ile daha uzun yıllar oynayacak gibi görünüyor. 
Parça oyuncaklarla üreticilik ve yaratıcılık sonsuz ve sanırım yaşı yok.




Yaklaşık olarak 1.5 yıldır Montessori sistemini uygulayan bir yuvaya gittiği için bu güzel sisteme alışık.Montessori sisteminde eğitim bireyin yaşantısında elde ettiği deneyimler ile kazanılır. Bu eğitim sisteminin içinde yer alan çocuk gelişen iç disiplin ve düzen sayesinde kendisine, çevresine ve doğaya saygıyı da öğrenir. Bir eğitimci olarak benim de sonuna kadar desteklediğim bir sistem Montessori. Birkaç gün önce portfolyo sunumu için gittiğim toplantıda öğretmenimiz Kuzey'in yuvada eğitim materyallerine özen gösterdiğini belirtti. Aynı şekilde arkadaşları da. Zaten sisteme göre her birey kendi kendine çalışma hakkına sahip ve sınıfta her materyalden sadece bir tane var. Çalışma bitince onu yerine koymak gerekir ki bir başka çocuk o materyal ile çalışmaya başlasın.Diğerlerine karşı sabır ve saygı çerçevesinde işleyen bu sistemi evde de uygulamak mümkün. 


Son günlerde oyuncaklarını sıra sıra dizmeyi seviyor. Önce bu duruma endişelensek de Kuzey onları dizme sırasının bir amacı olduğunu bize açıkladı. Bazen boy sırası yapıyor (yuvada İngilizce öğretmeninden öğrendiği long-short /uzun-kısa kavramını uyguladığını söyledi ) bazen aynı olanları bir tarafta farklı olanları da başka bir yerde bir araya getiriyor.



Bu yazıyı uzunca bir dönemde yazdığımı belirtmiştim, bebekliğinden beri özlemesi için Kuzey'in oyuncaklarını sık sık göz önünden kaldırıyoruz. Çünkü yenisi gelince eskisini bir kenara atmaması gerekiyor.  Kaldırılanları bir süre sonra unutuyor ama yeniden görünce hatırlıyor ve severek oynuyor.  Son bir haftadır ahşap alet çantası ve İkea'dan alınan çadırı ön planda. Diğerleri yeniden kalktı. Çok fazla oyuncak sunulması da doğru değil. Yarardan çok zararı var hele bir de yaş grubuna uygun olmayan oyuncaklar alınıyorsa. Çocuğun hayal gücüne ve yaratıcılığına verilen zarar büyük oluyor. Sürekli almaya alışmış bir çocuğu da gün gelip almamaya başlayınca ikna etmek zor oluyor. Çok şükür Kuzey ile şimdilik böyle bir sıkıntımız yok çünkü tutturan bir çocuk değil. Oyuncak alınacağı zaman da dükkanda sadece 1 tane seçme hakkı var ve onu da kendisi seçiyor.

İkea'dan alınan sirk çadırını Kuzey çok sevdi,içinde yaşıyor denilebilir.
 Ebat 1 metre en 1.20 m.boy,
kısacası hepimizi bu çadırın içinde toplayarak oyun oynamak isteyen Kuzey'in şirin davetini karşılıksız bırakmamak için pek çok kez o çadırın içine de girdim:)
Oyun ve oyuncak kişisel gelişim üzerinde çok etkili.
Kendisi ile oyun oynadığımızda Kuzey'in mutluluğu rahatlıkla anlaşılabiliyor. 
Tüm çocukların sonsuz mutlulukları olsun..

Sevgiler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder