Yurtdışı tatili için Güney Fransa güzel bir seçenek.
Ülkemize yakınlığı, iklimi, tarihi, pastel tondaki tüm şehirleri,doğası ve yöresel yemekleri ile tercih sebebi.
Cote d'Azur(gök mavisi kıyısı)sahillerinde yer alan ünlü yerleşim yerleri Toulon'dan başlayıp İtalya'ya en yakın kasaba olan Menton'da son buluyor.
Nice merkez olmak üzere çevre köy ve kasabalarla ilgili yararlı olduğunu düşündüğüm bilgileri daha detaylı olarak yazmak için;fotoğraf arşivimden,evden sabah çıkıp akşam giren bir dolaşma meraklısı olarak tüm gözlemlerimden ve en önemlisi yıllardır bu bölgede yaşayan oğlumdan edindiğim bilgilerden yararlandım.Kaldığım süre içinde de izin alarak beni gezdirdi,arabayla dolaşmak otobüse göre daha farklı, otobüs güzergahlarının dışına çıkmak mümkün olduğundan farklı detaylar yakalanıyor.İşte bu nedenle bu bölgeyi anlatan yerli ve yabancı blogların aralarına ben de karışayım dedim ama amacım hem Nice,Monaco,St.Tropez,Cannes gibi şehirlerin anlatılmadan geçilmeyecek olan artık klasikleşmiş tanıtımları hem de ara ve arka sokaklar,pazardaki lezzetler,bir toplumun sanatı ve kültürü gibi detaylara değinmek.
İnsanlık hali olur ya; eksik, noksan ya da ek bilgi için yorum yazınız lütfen.Fotoğraflar değişik zamanlarda çektiklerim ama genelde güncellerini kullanmaya dikkat ettim.Aslında tüm bölgede artık yerleşmiş, özenle korunmuş ve korunmaya da devam eden bir tarih ve kültür var,yıllar sonra da gitseniz büyük değişiklikler olmuyor.Eskiyi korumayı bilmeyen bir ülkeden gidip de'korunmuş eski' ile karşılaşmak üzücü.Örnek olarak iki bin yıllık bir geçmişe sahip olan Antalya kaleiçinin gece aydınlatması ve yönlendirme levhalarının takılması o kadar çok zaman aldı ki.
Uçağın Cote d'Azur Havaalanı'na doğru dönmesiyle Nice tüm güzelliği ile karşınızda beliriyor.Havaalanı Nice şehrinin güneyinde ve şehrin önünde yer alıyor.Daha önce gündüz indiğim alana bu kez aktarmalı bir uçuşla gece indim.Şehrin ışıl ışıl gece manzarası da ayrı güzel.THY ve Pegasus'un direkt uçuşları ile Nice'e yaklaşık 3-3.5 saat süren bir yolculuk ile ulaşmak mümkün.Havaalanında haftalık pass otobüs bileti ve bölge haritası bulunuyor.
Ekspres otobüslerde kart makinesi bizdeki otobüsler gibi sürücünün sağında,şehir içi otobüslerinde ise sürücünün arkasında yer alıyor.Kart okutma yok sadece makinenin üstünden basılıyor.Saatleri için Lignes d'Azur linkinden yararlanılabilir.
*98 no'lu ekspres otobüsle Cote d'Azur Havaalanı'ndan Nice merkeze (Promenade Des Arts Durağı) otobüs sürücüsünden 6 euro karşılığında alınan bilet ile gitmek mümkün ayrıca otobüslerde bagaj için metal raflar var.
*99 numaralı ekspres otobüsle de havaalanından Nice Ville Gare SNCF tren istasyonuna direkt olarak gidiliyor, bilet ücreti aynı.
*23 numaralı otobüs 1.50 euro olan ucuz bilet fiyatı ile en çok tercih edilen hat ama fazla bagaj alınmıyor ve terminal 1'de duruyor.
Havaalanı
Nice-Parking
Carras Promenade
Sainte Helene(Radisson Blu Hotel)
Fabron Musee d'Art Naif
Lenval Promenade
Magnan Promenade
Grosso Promenade
Gambetta Promenade
Congress Promenade(Hotel West End)
Albert 1 er Phoceens (Hotel Meridien)
Cathedrale-Veille Ville
Promenade Des Arts
Durak adları çok gerekli olmasa da yakınlarındaki otellere ulaşım için kolaylık sağlıyor. Mesela Albert 1er durağından Antibes'e giden otobüsler kalkıyor.
Ücret 1.50 euro.
Aşağıdaki linkten daha fazla bilgi alınabilir.
http://en.nice.aeroport.fr/Passengers/DIRECTIONS-PARKING/Getting-to-the-airport/Buses-Shuttles/Nice-Cote-d-Azur-public-transport-network
Havaalanından şehir merkezine taksi ile ulaşım mümkün ve yaklaşık 25-35 euro civarında.Ülkemizde olduğu gibi binmeden sormak gerekiyor.Hangi otobüs nereye gider listemi de yazayım ve ulaşım konusuna nokta koyalım.
Nice-Monaco: 100 no'lu otobüs-1.5 euro
Nice-Menton: 100 no'lu otobüs-1.5 euro
Nice-Antibes: 200 no'lu otobüs-1.5 euro
Nice-Cannes: 200 no'lu otobüs-1.5 euro
Nice-Vence : 400/94 no'lu otobüsler-1.5 euro
Nice-St.Paul De Vence:400 no'lu otobüs-1.5 euro
Nice-Eze : 82/112 no'lu otobüsler-1.5 euro
Nice-Cap 3000: 52/10 no'lu otobüsler-1.5 euro
Nice-Grasse: 500 no'lu otobüs-1.5 euro
Grasse-Cannes: 600 no'lu otobüs-1.5 euro
Havaalanı ve Nice Port arasında kalan bölgenin her yeri fazla turistik değil.Daha çok Nice şehrini kuzey-güney olarak ikiye kesen Rue Gambetta'dan limana kadar olan kısım turistik. Promenade Des Anglais (Walkway of the English), Place Massena, Place Garibaldi, Eski şehir Vieux Nice (Old Town), Musee Matisse, Negresco Hotel, Cours Saleya gibi temel olarak görülmesi gereken yerler var. Hepsine kısa kısa göz atalım ve havaalanı ile Nice merkez arasında yer alan en ünlü otellerden birisi olan Negresco ile başlayalım.
Promenade Des Anglais;spor için yürüyen,bisiklete binen ve koşan her yaştan insanlarla günün her saati dolu.Tam öğlen saatinde hatırı sayılır bir sıcaklikta koşu yapanlar da var akşam saatlerinde spor yapanlar da.
Alttaki fotoğrafta Quai Rauba Capeu bölümünde görülen kiralık mavi bisikletler ile(Velo Bleu)tüm şehri dolaşmak mümkün. Şehrin muhtelif bölgelerinde bulunan Velo Bleu istasyonuna göre kredi kartı ya da telefonla kiralanabiliyor.
Promenade Des Anglais üzerindeki dinlenme alanları
Promenade Des Anglais şehrin güneyinde uzanan sahil ve plaj şeridi. Sahil taşlı ve deniz hemen derinleşiyor.Tipik Akdeniz maviliği ve Cote d'Azur(gök mavisi kıyısı)adını bu sahillere vermiş.Lafı hemen Ege ve Akdenize bağlayayım,denizlerimizin güzelliğinin üstüne yok aslında ama keşke o mavi bayrağı tüm sahillerimizde görebilsek.
Sahilden Nice Port yönüne giderken yolun solunda kalan kemerlerden girilerek sadece pazar günü öğleden sonra,pazartesi günleri ve resmi tatillerde kapalı olan Cours Saleya'ya(Çiçek Pazarı)ulaşılıyor.
Ama pazartesi günleri çiçek,meyve,sebze yerine sadece antika pazarı kuruluyor.
Alttaki fotoğraf hükümet konağı
Cours Saleya boyunca Place Massena'ya doğru yürürken Rue Saint-François de Paule caddesinden sağa Rue de l'Opera caddesine sapınca Fontaine du Soleil heykeli(Apollo Heykeli)karşınıza çıkıyor.Yolun sonunda yuvarlak olarak yapılmış merdivenlerden heykelin tam yanına çıkılabiliyor.İlerisi de Nice'in ünlü ana meydanı Place Massena(Plas Masena).Meydanın etrafı cafe,restaurant ve mağazalarla çevrili.Ünlü mağazalar;parfüm ve tasarım giysiler satan Galeries Lafayette ve bir avm olan Nice Etoile bu cadde üzerinde. Ayrıca fıskıyeli su havuzunda neşe içinde oynayan çocukların bağırışmaları da meydanı dolduruyor.Havuz banklarla çevrili oldukça büyük bir alana kurulmuş.
Blogumun en başında içinde Kuzey geçen yazılar yazacağımı belirtmiştim,Kuzey adına etrafı inceledim ve bölgenin tamamen çocuk dostu olduğunu gördüm.
Park ve bahçelerin çokluğu,alçak kaldırımlar,yemek çeşitliliği ve iklimi ile çocuklar için ideal,tabii anne ve babalar için de.
Nice Etoile şehir merkezinde yer alan tek alışveriş merkezi.Jean Medecin Caddesi boyunca Monoprix ya da H&M gibi katlı mağazalar var,Nice Etoile içinde tanıdık isimler de var;C&A,Sephora,Naf Naf,Accesorize,Yves Roche,Agatha,Fossil,Pandora,
Adidas gibi.Nice Etoile'in alt katında kapalı otoparkı var.Biz otoparkta yaklaşık 3 saat kaldık ve 9 euro ödedik.
Daha detaylı bilgi almak için aşağıda linkini yazıyorum.Orada kaldığım günler içinde araba kiralayarak dolaşan çok Türk aile ile karşılaştık onun için park yerlerini iyi bilmek gerekiyor.
https://www.nicetoile.com/infos-pratiques/parking
Place Massena'yı çevreleyen evlerin ortak bir özelliği var;hepsinin duvarları kırmızı,pencere panjurları ise mavi.Meydan tamamen yayalara ayrılmış olsa da Jean Medecin boyunca ve Place Massena'nın tam ortasından tramvay geçiyor ve Place Garibaldi'ye doğru dönüyor.
Meydanda bekleyen ve gençler tarafından kullanılan tricycle(üç tekerlekli motor)ile yaklaşık 25-30 euro arasında ödeyerek Nice turu yapmak mümkün.Biz binmedik ama yanlarından geçerken genç sürücü ile pazarlık yapıldığını duydum.Aşağıdaki linkinden bilgi alabiliriniz.Su parkının içinden geçip Nice'in en büyük meydanı olan Place Garibaldi'ye doğru yürümek için Boulevard Jean Jaures'i takip etmek yeterli,yol tramway yolu boyunca zaten sizi götürüyor.Place Garibaldi'nin ortasından tramvay ve otobüsler geçiyor.Bu yıl bir inşaat alanı vardı bu nedenle de Garibaldi heykeli arkası levhalarla kapalıydı.İtalya'nın kurulmasına öncülük eden Guiseppe Garibaldi Nice liman doğumlu.
Genç nüfus çok gibi görünse de bölgenin yaşlısı daha fazla.Turistlerin hemen belli olduğu gibi elinde filesi ve küçük çantası ile alışverişe çıkmış semt sakinleri kolayca anlaşılıyor.70-80-90 farketmiyor teyzeler kırmızı rujları ve ojeleriyle,erkekler de mutlaka bastonlu ve özenli giyimli,gençler ise her yerde olduğu gibi.
Bu arada Place Garibaldi ilerisinde Avenue de La Republique üzerinde yer alan Maxi Bazar'ın içinde Paşabahçe Lav ürünlerini görmek de güzeldi.Maxi Bazar hemen her kasaba ve şehirde var.Çeşit çok ve fiyatlar uygun sayılır.
Place Massena'dan Place Garibaldi'ye gelirken eski şehir sağda kalıyor, altaki fotoğrafta görülen bir giriş kemeri. Eski şehire(Vieux Nice)girip dolaşmak için bu 2 meydan arasını yürüyerek gitmek gerekiyor.
Vieux Nice'e ait birkaç sokak fotoğrafı.
Bu sokak üzerinde bir de kebapçımız var,önü adana,urfa kebap resimleri ile dolu.Müşterisi de oldukça çoktu,e ben de sevindim,sanki kendi iş yerim:)
Yukarıda tarifini verdiğim Salade Niçoise'ın çarşı fiyatı
Place Garibaldi'den Nice Port tarafına Rue Cassini'den yürüyerek ulaşmak mümkün.Nice Port büyük küçük pek çok tekneye ev sahipliği yapıyor.Araba ile gelinirse burada açık ve kapalı otopark olanağı var.
Eskiliğin ve pastel renklerinin verdiği güzelliklerinden dolayı Port Nice civarındaki evleri çok seviyorum,küçücük balkonları çiçek saksılarıyla dolu.
Nice Port'un arkasındaki büyük limandan dev Korsika gemileri kalkıyor.Aşağıdaki linkte tüm bilgileri var.
Pan Bagnat;Provence bölgesine ait olan öğlen yemeklerinin önde gelen tercihi.İçinde Salade Niçoise malzemeleri olan ton balığı,soğan,haşlanmış yumurta,domates dilimleri,zeytinyağı,balzamik sirke,kırmızı biber,fesleğen,kapari ve siyah zeytin ve turp var,çok doyurucu bir sandviç.Oğlumun çok sevdiği bu tadı ben de sevdim ve öğle yemeği olarak yedikten sonra tüm gün başka birşey yemedim.
Yöresel tatları malzemeleri tedarik etmeye çalışarak denemeyi çok seviyorum.Pan Bagnat'ı hiç denemedim ama aslında evde de hazırlanabilecek bir sandviç,ekmeğin içi çıkarılırsa daha güzel oluyor.
Ayrıca;
Salade Niçoise(Nisuaz Salatası);Pan Bagnat'ın içine konan aynı malzemelerden oluşuyor.
Pissalariere; Zeytinyağında çevirilmiş soğanların üzerine konulduğu mayalı hamurla yapılan ince bir ekmek.
Socca; Nohut unu,tuz,su,zeytinyağı ile yapılan bir çeşit gözleme.Antibes'i anlatan yazımda seyyar socca fırını ile pazara gelen satıcının fotoğrafları var.
Ratatoille; Aynı boyda ve yuvarlak doğranmış patlıcan,patates,kabak ve domates gibi sebzelerin bir sos içinde pişirilmesiyle fırında pişirilen bir yemek.En son üstüne de kaşar rendesi ve tekrar fırın.
Tart Tropezienne; Mayalı bir hamur,piştikten sonra arasına konulan top top vanilyalı krema ile servis yapılıyor.Tüm pastane ve cafelerde dilim olarak satılıyor.Hikayesi şöyle;Polonyalı bir şef bu pastayı Brigitte Bardot'un Saint Tropez'deki film setinde pişiriyor ve Tart Tropezienne adını da tartı çok beğenen Brigitte Bardot koyuyor.
Yöresel tatlar o kadar çok ki bunlar aklıma gelenler.
Biz sırasıyla Monaco-Menton-Ventimiglia yolculuğumuza başlarken karşımızdan da aynı hatta çalışan 100 no'lu otobüs geldi.Önceleri tek otobüs idi,talep çok olup durum İstanbul otobüslerine benzeyince körüklü olmuş.1.50 Euro karşılığında Nice'den Menton'a kadar gidiyor.
Monaco,Menton ve Ventimiglia sahil yolu çok güzel.
Bu arada bölgeyi araba kiralayarak dolaşmak isteyenler için ek bir bilgi;Oğlum Nice-Menton arasındaki korniş(Corniche)yollarından bahsetti,ilginç.
Korniş yolları 3 ayrı manzaralı bölümden oluşuyor;
Grande Corniche-The Moyenne Corniche-Corniche Inferieure.''Korniş''kelime anlamı olarak uçurumlu yol.Alttaki haritada daha açıklayıcı olarak görülüyor.
En altta sarı renkli olan yol sahili takiben Menton'a kadar gidiyor.Yani muhteşem manzaralı Nice-Monaco-Menton sahil yolu.Turuncu renkli 2.yol sahil yolunun yoğunluğundan dolayı yapılmış.Eze köyünden geçiyor.
Kırmızı renkli Grande Corniche denizden yaklaşık 500 metre yukarıdan gidiyor.Bir James Bond filmi olan 'Golden Eye'1995 yılında bu yolda çekilmiş.
Sahil yolu
üzere diyelim..
Sevgiler:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder