minikbahçıvanımbenim

minikbahçıvanımbenim
minikbahçıvanımbenim

30 Mayıs 2015 Cumartesi

KUZEY'İN KİTAPLARI

Merhaba,

Kuzey bebekliğinden beri ona kitap okumamızı çok seviyor ve ilgisi giderek artıyor.Tabii ki büyük resimli,kısa ve az yazılı sayfalar ilgisini çekiyor.
Uzmanlar; bebeklere ve çocuklara kitap okumanın duygusal ve düşünsel gelişimlerine çok önemli bir katkı olduğunu belirtiyorlar ve kitaba dokunmalarının da sağlanması gerektiğini vurguluyorlar. Önceleri anlamasa da sevdiği bir sesi duymasının onu rahatlattığını okudum.Ayrıca kaydediyorlar,daha sonra konuşma çağına geldiklerinde de duydukları herşey ağızlarından birer birer dökülüyor. Kısacası ilk basamak bebeklik. Kuzey'in kitabı tutarken gözleriyle sayfayı taraması da çok komik,sanki okuyor gibi:)
Büyükler olarak okursak zaten görsel olarak da örnek oluyoruz.Hiç kitap okumamış ebeveynler olarak çocuğumuzdan kitap okumasını bekleyemeyiz.
2013 yılı Nisan ayında doğan Kuzey'e o günlerden itibaren kitap almaya başladığımız için şu anda oldukça çok kitabı var.Genellikle;temel renklerin yer aldığı,kumaştan yapılmış,ağzına sokması durumunda yırtılmayan (her bebek gibi eline geçen her şeyi doğru ağzına atmaya çalışıyor)ve elinde tutabileceği büyüklükte kitaplar  seçmeye gayret ettik.
Artık hangi kitabın okunacağı seçimini kendisine bırakıyoruz,kitabını seçiyor,yastığını başının altına yerleştirerek bekliyor.Doğduğu ilk  aylardan itibaren alışkanlığı başladığı için sayfaları nasıl çevirmesi gerektiğini de biliyor,hiç buruşturmadan ve yırtmadan sayfaları çeviriyor. 
Ona okuduğum kitaplardan birkaçını paylaşmak istiyorum.Birkaç kitabımız Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'na ait.Sayfa resim oranları ve anlaşılabilirliği açısından çok güzel kitaplar. Kuzey'i şimdilik sadece resim ve şekiller ilgilendirdiği için hem Türkçe hem de çeşitli dillerde kitaplarımız var.Farklı dillere merak duymasını sağlamaktan yanayım. Şu anda sadece dikkatlice dinliyor ileride büyüdükçe okumaya başlayınca kendisi de aynı kitapları rahatlıkla okuyabilsin diye olanca itinayı da gösteriyoruz.   



Kitapların yayınevi adresleri için arka yüzünü de fotoğrafladım.








Bebeklikten başlayarak çocuklara kitap  okumanın yararlarından hep bahsediyorum.Kitap okumanın onlar için hem eğlenceli hem de eğitici bir aktivite olduğuna inanıyorum.
Genellikle bu yaş için en uygun olan''BOARD BOOKS''yani kalın kapaklı,kalın sayfalı ve bol resimli kitapları tercih ediyoruz.Bu tür kitapların sayfalarının koparılma riski yok,yırtılma riski yok,canlı renklerle ve şekillerle dolu olduğu için de Kuzey'in ilgisini çekiyor. 
''Çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmanın kolay yolları'' ana başlığı içinde
''Bebek kitapları hakkında bilinmesi gereken gerçekler''
http://www.birdolapkitap.com/
adresinden bilgi edinilebilir, ben tesadüfen dolaşırken buldum siteyi,çok güzel dolu dolu bir anlatım.Başka bir yazımda yabancı kaynaklı birkaç kitabımızı sizlerle paylaşacağımızı yazmıştım,aşağıda fotoğrafları bulunan bu kitapların görselliğini çok seviyor ve resimlerine bakarak hayvanlar,renkler ve sayılar gibi temel kavramları da öğreniyor.İngilizce,Fransızca ve İtalyanca olan kitaplar Kuzey'in amcasının hediyesi.





Bu minik eller büyür ve ömrü boyunca kitap okur inşallah.











Kuzey'in ilk kitabı,her yanı bantlı,bu kitabı onun için saklayacağım, değeri büyük, bugün bildiği hemen herşeyi bu kitaptan öğrendi.



 Banyo yapmayı çok seven Kuzey için köpüklerin içinde hayvanları tanıtan  plastik sayfalı ilk banyo kitabımız;

Bez kitaplara gelince;miniklerin ilgisini çekiyor. Artık ülkemizde de seçenek bol,eskiden bulunmuyordu.
DIY(do it yourself-kendin yap)sitelerinden öğrenerek bebek ve çocuklar için bez kitaplar yapmak mümkün.
Interactive cloth books to sew for babies. You can even incorporate buttons, snaps, and other simple activities to occupy hands and encourage coordination.


Aşağıda linkini verdiğim site bez sayfalı kitaplar için güzel bir örnek;
http://www.makingclothbooks.com/

Kitap okumaya devam diyelim, dünya masalları kitaplarımızdan birkaç örnek; uyku öncesi ona okuduğum kitapları ilgi ile dinliyor ve sürekli olarak ''bu ne'' diye sorup anlamaya çalışıyor.''Bu ne'' sorusuna günde kaç kez cevap verdiğimi hatırlamıyorum.Pinokyo'nun burnunun neden uzadığını doğal olarak anlamasa da Pinokyo adını duyunca hemen burnunu gösteriyor:)
Tchibo'dan satın aldığımız kitapların renk ve basım kalitesi ve sayfa düzeni güzel.
Aşağıdaki linkte hem fiyatı hem de açıklaması var.



























                  İş Bankası Yayınlarından bir kitap




         Kitabın yazarı İskoç yazar Debi Gliori'nin yazdığı kitaplardan 3 örnek



Kitabın arkasındaki not 
Küçük yaştan itibaren masal okunan ve dinleyen çocukların dil becerileri gelişir,daha fazla sayıda kelime öğrenip bu kelimeleri kullanırlar.Bilinen masalların yanısıra arada sırada kendi masalımızı da anlatmamız gerektiğini yazan bir yazı okudum.Ses tonlamalarının da önemli olduğu yazılı.Bu arada en önemlisi de kitap okuma süresince anne babayla olan paylaşım.Ona ayrılan özel zaman.

Okuma sevgisinin erken yaşlarda aşılanacağı bol kitaplı günler dilerim.

“Masal dinlememiş çocuklar büyüyünce kedi resmini bile cetvelle çizerler.”Cemal SÜREYYA


Sevgiler:)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder