minikbahçıvanımbenim

minikbahçıvanımbenim
minikbahçıvanımbenim

20 Ekim 2014 Pazartesi

1-2 YAŞ BÜYÜME GRAFİĞİ

Merhaba,

'Her çocuk eşsizdir ve kendine özgü büyüme hızı ve grafiği vardır.' 
Bu cümleyi yabancı kaynaklı bir sitede okudum. Başka bir yazıda da gelişimsel kilometre taşları (Developmental Milestones) olarak nitelendirilen ilk adım, ilk gülücük, 'bye bye' el sallaması anlatılmış. Kuzey şu anda neredeyse 18 aylık. Bağımsızlık, bireysellik ve kendini kanıtlama çabaları içinde sürekli çevresini keşfediyor. Tüm bunlar akademik terimler ama hepsi doğru. Bebeklikten çıkıp çocukluğa adım atışını izlemek çok güzel. 18 ay ne kadar çabuk geçti diye yazmak istiyorum ama yazmıyorum çünkü keyifle ve her anını hatırlayarak geçti, kendi çocuklarımı büyütürken yaşadığım yoğun iş koşuşturmasını torunumda yaşamadığım ve sadece onun bakımı ile ilgilendiğim için geçen günler birer anı tadında.
Bu arada Kuzey sürekli hareket halinde; koşuyor, atlıyor, zıplıyor, tırmanıyor ve tekmeliyor. Arada da annesinin saçını yakaladı mı bırakmıyor. Yapacağını anlık olarak yapıyor, ona yetişmek için oldukça hızlı olmak gerekiyor, benim minik enerji topum için evdeki ve dışarıdaki herşey potansiyel tehlike. 
Bir süpermarkette önce; ne muzurluk yapabilirim tetkiki,
Sonra; yaşasıın, kim tutar beni coşkusu..sonrası mı? kaşla göz arasında en alttakini çekip aldı ama güzel bir tesadüf ki kaydırmaz ruloları olduğundan yerlere saçılmaktan kurtuldular.
Bu bir süreç, şimdilik herşey yolunda, ama bizi bekleyen daha neler var neler; 2 yaş sendromu-eğer olursa bu dönemin neden olacağı öfke nöbetleri, tuvalet eğitimi, yuva hazırlıkları ve yuvaya alışma süreci, uyku düzeni, odası, iştahı ve daha birçok doğal gelişim basamaklaması.

Aklımıza dahi gelmeyecek şeyler yapan Kuzey'in son favori keyfi kutulara girip oturmak ve kolları güçlü olan bir aile bireyinin onu parkede kaydırıp çekerek dolaştırmasını beklemek. 

Gelelim kısaca 1-2 yaş aralığındaki beslenme düzenimize; 


Doktorumuzun da önerileriyle Kuzey günde üç öğün yiyor, aralarda da yani öğleden önce ve akşamüstü saatlerinde meyve ve parmak sebzelerle ya da ara besin olarak yoğurtla destekleniyor. Yoğurdu çok seviyor. Yoğurdu evde kendim mayalıyorum ya da organik yoğurt alıyoruz. Yoğurt çorbası dahil olmak üzere tüm çorba çeşitlerini seven Kuzey balık,tavuk ve köfteyi de severek yiyor. Parmak sebze ve meyveleri yerken hem kendi kendine yemek yemeyi öğreniyor hem de motor gelişimi destekleniyor. Genelde havuç, kabak, kırmızı biber, elma,muz, armut,yediriyoruz. Bazı öğünler banyo ile sonlanıyor ama olsun Kuzey parmak yiyeceklerini kendisi yemekten mutlu. Yemek tabağı, kaşık ve çatallarını İkea'dan aldık. Bugüne kadar televizyon karşısında veya mutfak dışında başka bir odada yemek hiç yemeyen Kuzey'in bebekliğinden beri masada onunla birlikteyiz, mama sandalyesinde oturuyor, en önemlisi de bizim hizamızda ve hep birlikte sofradayız. Tabii bu arada önünde kendi yemeği dururken Kuzey bizim tabaklarımıza tek tek bakarak boğazımızda düğümlenmelere sebep olmuyor da değil. Bu nedenle kendi yemek yeme alışkanlıklarımızı da ailecek gözden geçirmeye başladık.Çünkü artık tabağımızdakileri inceleyen minik bir gözlemcimiz var. Beslenme alışkanlıklarının doğru olarak oluşturulması çok önemli, bunun için de en yakınındakiler olarak biz model olmalıyız, bu bir ekip çalışması çünkü.
Bir bebek mağazasından aldığım dergiden seçtiğim bebekler için hazırlanmış ve 12.aydan itibaren yedirilebilecek 3 değişik ek gıda seçeneği; 



Kuzey'in dengeli ve organik gıdalarla beslenmesi bizim için önemli. Çocuk doktorumuz bu yaş döneminde iştahsızlık yaşayabileceğimizi ve bebeklerin büyüme hızlarının bu aylarda azaldığını söyledi, ama çok şükür ki iştahı hep yerinde bizim minik oburun. Protein, tahıllar, sebze, meyve, süt ve süt ürünlerini  gün içinde dengeli olarak yiyor, tabii ki yaşına ve sindirim sistemine uygun olarak. Ayrıca sıvı tüketimi de çok önemli. Kuzey bol su içiyor, suyunu cam damacana olarak alıyoruz, daha sağlıklı olacağını düşünerek tabii. Yemek aralarında ya da lokmalarını yutması için su içirmenin yanlış olduğunu söyledi doktorumuz. Bebeğin ne kadar su gereksinimi olduğunu da persentil hesaplamalarıyla orantılı olarak belirlemek gerektiğini belirtti. Persentil değerleri (çocuğun yaşıtları arasında boy ve kilo dağılım değeri) iyi olan Kuzey'in yediği miktar günden güne ve öğünden öğüne değişiyor. Aşağıdaki linkte güvendiğim bir sitede persentil hesaplama tabloları verilmiş. Ben de oradan bakıyorum. Aşıları nedeniyle gerektiği zamanlarda düzenli olarak gittiğimiz muayenelerde de bize persentil sonuçlarımız veriliyor zaten. Tabii ki genetik de devrede,anne ve babasının uzun boyu ve vücut yapıları etkin.
Ama artık Kuzey'in öğün miktarını anladık ve tabağını ona göre dolduruyoruz.Bir anlamda o bizi yönlendiriyor. Yemeklerini pişirmek için çelik tencere, saklamak içinse kapaklı cam kaplar uygun, zaten öğünlük veya en çok bir günlük pişiriyorum. Günlük gıda gereksinimleri için Kuzey'in bir de mutfakta asılı yemek listesi var. Aylık olarak ve içinde hafta hafta ayırılmış neler yiyeceği ve saatleri yazılı yemek tablosu bir anlamda. Günlük öğün miktarı kağıt üstünde böyle; 4 porsiyon tam tahıl-ekmek, pilav ya da makarna-, meyve, sebze,süt ve süt ürünleri-yoğurt, süt, peynir, 2 porsiyon protein-yumurta, köfte/tavuk/balık, bakliyat-yeşil ya da kırmızı mercimek.

Sürekli yenilenen bilgilerin mail olarak e-posta hesabıma geldiği birkaç sitenin takipçisiyim. Bunlardan birisinin linki aşağıda;
Aynı sitenin de persentil hesaplama sayfasını paylaşıyorum;

Bu yaş aralığı için Kuzey'e uygun oyuncaklar, kitaplar ve oyunlar bulmak gerekli. Yaşamda her şey yeni onun için, keşfetmeye tamamen açık. Coşkulu bir şekilde yenilikleri öğreniyor, tanıyor ve hızla kayda geçiyor. Kısacası yaşamı öğreniyor.


Birlikte kitap okumayı seviyoruz, okuduğumuz kitaplarda sorduğumuz soruları parmağı ile işaret ederek cevaplıyor, kalın sayfalı-Board Books-kitapların sayfalarını çevirmeyi seviyor, kitapları kucağına alıp tek başına sayfalara dokunmaya da bayılıyor. Renkler ve resimler ilgisini çekiyor.


Ayrıca legoları, boya yapmayı, kumaş kulaklı renkli küpleri ve saklanmayı çok seviyor, renkleri tanıyor, nereye gideceğine hiç aldırmadan topa vurmaya bayılıyor (İkea yumuşak top), oyun hamurları ise favorimiz. 



Konuşan kocaman bir köpeği var, üzerine basınca vücudun bölümlerini söylüyor. 
Hepsinden keyif alıyor ama içlerinde bir tanesi var ki derecelendirmede başı çekiyor; bez tavşanı Kamil. Ne ailede Kamil var ne de yakın çevrede bu isimde bir tanıdık. Onunla uyuyor onunla oynuyor, Kamil'in geldiği nokta bakalım nereye kadar olacak:) 

Sağlıkla ve mutlu büyü Kuzey..

Sevgiler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder