Merhaba,
08 Temmuz 2014 günü itibariyle artık 15 aylık olan Kuzey'in bebekliğinden beri süregelen gelişme ve beslenme grafiğine bakılırsa; doğduğu andan itibaren anne sütü ile başlayan süreç aylar sonrasında mamaya yumuşak geçişe kadar düzenli olarak sürdü ve ayına uygun olarak verdiğimiz ek gıdalara alışması hiç de zor olmadı.
Geriye dönük olarak Kuzey'in önce gelişim sonra beslenme seyrine bakarsak;
Kuzey ilk günlerde anne sütünü yaklaşık 3 saat aralıklarla aldı.14 günlükken doktorumuzun yönlendirmesiyle ilk kez sütüne D vitamini (Devit-3) damlattık. Daha sonraki günlerde gazı için bitkisel içerikli Zinco'yu 6 damla olarak sütüne damlatarak ilk kez verdik.(günde 3 defa 4'er damla da verilebiliyor, demek ki doktor dozajı bebeğe göre ayarlıyor.) İçinde melisa, rezene, anason gibi yağlar bulunması nedeniyle rahatlatıcı bir etkisi var ve uykuya rahat geçiş sağlıyor. Tüm bu bilgiler bebekten bebeğe değiştiği için uygulama önemi büyük, doktor kontrolünde uygulama şart, kulaktan dolma bilgilerle değil. Bebekliğinde ilk 2 hafta gece huzursuzluklarının dışında gündüzleri sorunsuzca uyuyan Kuzey çok şükür hala uyku düzenini koruyor. Öğleden sonra uykularımız düzenli olarak devam ediyor. İlk 40 günün geçişi önemli, Kuzey için tuttuğum notlarda
40.günü çok sakin geçirdiği yazılı. Banyo saatlerinden çok keyif alan bir bebek olduğundan kısa süre sonra yıkanma küvetindeki filesini çıkardık. İlk banyosundan beri suyu seven Kuzey file olmadan da rahatlıkla yıkandı.
2. ayına yaklaşırken bakışları anlam kazandı ve ilk gülücükler başladı. Anne ve babasını ve bizi tanımaya başladı. Burnu arada sırada tıkandığından serum fizyolojik ya da okyanus suyu da denilen tuzlu su damlatıp sonra da burun pompası ile çektik. O zaman gözle görülür rahatlama sağlayan bu işlemi daha sonra kulak ağrısı nedeniyle gittiğimiz kulak burun boğaz uzmanı doktorumuz sık yapmamızı önermedi, hatta tamamen kesti, artık sprey(Sterimar ya da başka bir marka) kullanmıyoruz.
Kuzey 2.ayında verem ve karma 5 aşılarını oldu. Ateşi olmadı ama biraz huzursuzluk yaptı. 2 aydan sonra artık gazını kendisi çıkarttığından gaz ilacı doktorumuz tarafından kesildi ama D vitaminine devam ettik. 3.ayına yaklaşırken günde yaklaşık 15 saat uyuyan Kuzey banyodan çıkarken ağlıyor ve tekrar banyoya dönmek istiyordu. 3.ayda alınan elektrikli salıncağını çok sevdi ve salıncağın tepesinde dönen balıklarla da dakikalarca oyalandı. 3.ayda ishal ve zatürre aşıları yapıldı. 4.aya yaklaşırken ayakları üzerine basarak ilk kez kısa bir an ayağa kalktı.Günler ilerledikçe Kuzey'in göz takibi ve gülücükleri daha anlam kazandı,gece uykuları düzenli ve artık sırtüstü yatarken yan dönmeye başladı. 4.ayda kahkaha ile gülmeler başladı, oyuncaklarını kavrayabildiğinde o da şaşırdı ve sevindi. Yastık desteği ile oturmaya başladı. 4. ay sonuna doğru ise elinden tutunca rahatlıkla ayağa kalkabiliyordu. 5.ayda diş kaşıyıcısı elinden düşmüyordu ve doktorumuz günde 7 damla olarak Ferrum damlaya başlamamızı söyledi. 6.ayda 6'lı aşı, çocuk felci ve hepatit B aşıları yapıldı. 6.ayın sonunda altta çıkan ilk dişini farkettiğim andaki keyfimi anlatamam. İlk diş Antalya'ya nasip oldu. Gece çıkmış galiba, sabah kahvaltı ederken farkettim:) 8.ayda da üstteki dişi çıktı,2 dişli minik canavarım benim. 9.ay aşılarını da oldu ve artık 4 dişi var.
10.ve 11.ay ağzı çok kalabalık, ilk heceleri olan 'bı,hımbı,ap' sürekli dilinde. Bu arada ateşlendi ve doktor muayenesi sonucunda 6.hastalık teşhisi kondu. Hareketli ama ateş ve vücudunda kırmızılıklar var. İştahsız ve aynı anda alt ve üstten 2 dişi birden geliyor.
12 ay geldi geçti ve derken ilk doğum günü keyfi ve heyecanı geldi çattı.Kuzey'in 1 yıllık gelişim seyrini sonlandırıp biraz da beslenme düzenine değinmek isterim .Yine geriye dönük olarak yazarsam 1 yaşına kadar olan beslenme tablomuz şöyle;
4. ve 5. aylarda öğün aralarımızı yaklaşık 3 saat olarak ayarladık, biz hazır mama olarak Hipp ile başladık ve mama verdiğimiz sürece Hipp ile devam ettik. Bebe bisküvisini evde yapmaya başlayana kadar Bio etiketine güvenerek Hipp bebe bisküvisi verdik.
Organik olmayan ürünlere bio ya da eco yazılması yasak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir yönetmelikle bunu belirtmiş ve Resmi Gazetede yayınlanmış. Organik olan ürün ile olmayan ürünün ambalaj ve etiketleri benzer renklerde ve şekillerde dahi olmayacakmış. Organik ürünün ambalajında firmanın adı, logosu ve ürün sertifika numarası bulunmak zorunda. Biz de tüm bu yaptırımlara güvenerek bu ürünleri satın alıyoruz, üzerinde bio ya da eco sertifikalıdır yazan ürünlere yöneldik. Bulaşık ve çamaşır makineleri malzemelerimizi daimi olarak aldığımız Rossman'da da bu ürünler satılıyor.
Hipp mamanın yanısıra ek gıdanın Kuzey'in sindirim sistemine uygun olması gerektiğini ve dikkatli olmamızı söyleyen doktorumuz günde bir çeşitten fazla yeni gıda vermememiz gerektiğini belirtti. Başka ek gıdaya geçerken de en az 2-3 gün bekledik. Kaşıkla ilk beslenmesinin şirinliği şu anda da gözümün önünde. Ek gıdaya ilk kez başlandığında kaşıkla besleme önemli. Diğer çok önemli konu da; bebeğe verilen besinler hazırlanırken temiz ve sağlıklı bir ortam, doğal ve taze gıdalar olması ve 12.aya kadar şeker ya da tuz eklenmemesi gerektiği.Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dayalı bir yaşamın ilk adımları ilk yılların kaliteli beslenmesine bağlı hatta uzmanlara göre bebeklik dönemindeki beslenme erişkin dönemde görülen kronik beslenme hastalıklarının önlenmesinde rol oynadığı yönünde.
Öncelikle meyve ve sebze püreleri, yoğurt, muhallebi ve tahıllar ilk başlanacak ek gıdalardan ama başlamadan önce çocuk doktoru tarafından Kuzey'in aylık rutin muayenesi yapıldı ve bize artık ek gıdalara başlama zamanının geldiği söylendi. Geçiş dönemi yaz aylarına rastladığı için biz elma püresi ile başladık. Elmanın tadını sevmişti. Daha sonra mevsim meyveleri ile devam ettik.Meyve ya da sebzeyi iyice yıkamak şart, sonra cam rende ile rendeleyerek yedirdik. Muhallebi bebekler için kolay yenebilecek bir gıda ama pirinç ununu sürekli kullanmak istemediğimiz için az tereyağ ve meyve püresi ile tatlandırarak yedirdik. 5.ay sonunda ilk kez havuç rende verdik ve onu da sevdi. Yine bir ilk olarak beslenme tablomuza yumurta girdi. Ev yapımı bebe bisküvisinin içine 1.5 çay kaşığı yumurta sarısını koyup kuşburnu çayıyla ezerek verdik. D vitamini ve ferrum demir damlaları devam ediyor.
Ev yapımı bebe bisküvisi tarifi;
*2 çay bardağı tam buğday unu
*2 çay bardağı pirinç unu
*1/2 çay bardağı irmik
*1/4 çay bardağı süt
*2 çorba kaşığı pekmez
125 gr.tereyağ(oda sıcaklığında)
Önce tereyağı ve diğer malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur yapıyoruz.Hamuru rulo haline getirip dilimleyerek tepsiye diziyoruz.Ya da istenilen kalıpla şekillendirilebilir. Üzerine çatalla şekil vererek 170 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.
Sebze püresi için havuç ve patates haşlanır,indikten sonra az miktarda irmik ilavesiyle kısa bir süre daha pişirilip altı kapatılır. Ya da irmik yerine pirinç de konulabilir.
6.ayda artık yavaş yavaş katı gıdalara geçmeye başladık ve 6 ayın 1. haftasında havuç, patates ve az miktarda pirincin üzerini geçecek kadar su ile haşlayıp içine ilave ettiğim ayrıca haşlanmış olan kuzu incik veya kıyma ilavesiyle yaptığım sebze pürelerine başladık. 6.ayın 4.ve 5.haftalarında kahvaltıda 2 çay kaşığı yumurta sarısı verdik ve çeyrek kibrit kutusu peynir( tabii ki bu kadar önerildi ama bebeğin iştahına ve bu yeni tadı sevip sevmemesine bağlı). Kuzey başlarda peyniri sevdi ama şimdi pek yemiyor. Yememek için direndiği tek gıda. Meyve ve sebze püreleri olarak elma, armut, havuç seviyor.
7 ve 8. aylarda da püre kıvamından yumuşak katı gıdaya geçtik. Her zaman iştahlı bir bebek olan Kuzey’in artık çorba ve et/balık/tavuk menülerinden oluşan
aylık yemek listesi var.
8. ve 9. aylarda da artık dişler devreye girdiğinden minik parçalar halinde köfte,ekmek vb. vermeye başladık. Eline alıp yemeye çalışma gayreti çok tatlı. Tüm yemeklerini zeytinyağı ile ama az yağlı ve baharatsız olarak pişiriyorum, yazılarımda hep bahsediyorum Kuzey'in annesi sevgili gelinim bu konuda hassas, zeytinyağını Edremit Güre'de babasının zeytinyağı işletmesi olan bir arkadaşından alıyor. Hem fiyatı hem de tadı o kadar farklı ki içimize sinerek yiyoruz. Balık yemeye 8.ayda tabii her yeni gıdaya geçişte olduğu gibi önce çok az miktarda başladık. En çok sevdiği sebzeler olan havuç, patates,
kabak gibi çeşitli sebzelerle pişirdiğim somon buğulamayı seviyor, hem hafif hem besleyici. Doktorumuzun da önerisiyle Kuzey 12 .ayda bal yemeye başladı ayrıca kahvaltıda peynirli ve maydanozlu omlet yiyor.Hatırlayamadığım daha pek çok nokta olabilir ama ana hatları ile Kuzey'in 1 yıllık gelişim ve beslenme düzeni bu şekildeydi.
Yazıyı bir gülücükle bitirelim; bu fotoğraf çekildiğinde Kuzey henüz 5 ya da 6 aylıktı, gezmeyi çok seven benim kuzum dışarı çıkmadan uyuyakalmıştı yeleği ve önlüğü ile.
Sağlıklı,mutlu ve huzurlu çocuk yetiştirmek için sağlıkla,mutlulukla ve huzurla dolu olmak dileğiyle..
Sevgiler:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder